érdekes

PSA: A telefon mindenhol naplózza. Itt van, hogyan lehet azt kikapcsolni

Valószínűleg tudja, hogy az Android telefonja vagy az iPhone pontosan meg tudja határozni a tartózkodási helyét GPS, helyi keresés vagy az időjárás szempontjából. Remélhetőleg azt is tudja, hogy ez azt jelenti, hogy a telefon folyamatosan nyomon követi mindenütt, ahol jár. Ne aggódjon - ez a kompromisszum, amelyet a kapott funkciókkal végez. Ha ez kellemetlenné teszi, akkor itt lehet leírni, hogyan lehet letiltani a helymeghatározást Android és iOS rendszereken.

A helymeghatározó szolgáltatások kezelése az Androidon

Ha Android-felhasználó, a Google helymeghatározó szolgáltatásait három fő jellemzőre bontja: helymeghatározás, helyelőzmények és helymegosztás.

  • A helymeghatározási pontosság az a szolgáltatás, amely az olyan alkalmazásokhoz, mint a Google Asszisztens, a Google Maps, a Foursquare, a Twitter és még a kameraalkalmazás is hozzáférést biztosít az Ön pozíciójához. Ha egy alkalmazás megmutat valamit a közelben, helyi vállalkozásokat javasol, vagy segít megtalálni a legközelebbi benzinkút, akkor a Helymeghatározás pontosságot használja. Ha hagyja bekapcsolt állapotban, akkor a telefon háromszögel fogja meghatározni a pontos helyzetét GPS, wifi, mobil hálózatok és egyéb eszközérzékelők segítségével. Kapcsolja ki, és a készülék csak a GPS-sel fogja kitalálni, hol tartózkodik.
  • A Helyelőzmények olyan szolgáltatás, amely nyomon követi az ön helyét, valamint az összes beírt címet, vagy a navigációs címet.
  • A helymegosztás magától értetődő, de itt egy gyors emlékeztető: Ez a szolgáltatás lehetővé teszi mások számára, hogy valós időben megtekintsék, hol tartózkodnak. Ezt kifejezetten be kell állítania a Google Maps szolgáltatásban, hogy barátai láthassák a tartózkodási helyét; alapértelmezés szerint nem tudnak csak pingolni az eszközt (nyilvánvalóan).

A helymeghatározás letiltása az Androidon:

  1. Húzza fel a Beállításokat
  2. Érintse meg a Hely lehetőséget
  3. Kapcsolja ki a „Hely használata” gombot.
  4. Érintse meg a „Google Helymeghatározás” pontot is, és állítsa ezt a funkciót „Ki” értékre.

A Helymeghatározás képernyőn megadhatja az alkalmazások számára a konkrét helymeghatározási engedélyeket, például azt, hogy azt szeretné-e, hogy egy alkalmazás mindig elérhesse eszközének helyét, vagy csak akkor, amikor az említett alkalmazást használja. Kikapcsolhatja a Wi-Fi és a Bluetooth szkennelést is, ha azt szeretné, hogy az alkalmazások és szolgáltatások megnehezítsék a pontos helymeghatározást.

Ezen a képernyőn kikapcsolhatja a Google Helyelőzményeit is, ha nem akarja, hogy nyilvántartást tartson arról, hogy hol tartózkodott, valamint az Android helymegosztásáról .

A meglévő helyelőzmények törlése az Android rendszeren:

  • Látogasson el a Google tevékenységi vezérlőire (ahol itt is letilthatja a Helyelőzmények követését az egész fiókban)
  • Kattintson a „Tevékenység kezelése” elemre.
  • Kattintson a képernyő jobb alsó sarkában lévő apró kuka ikonra. Ez így néz ki:

  • Erősítse meg, hogy törölni kívánja az összes helyelőzményt, majd kattintson a nagy piros, a „Helyelőzmények törlése” linkre.

Azt is előírhatja, hogy a Google automatikusan törölje a régebbi helyelőzményeket az ön nevében - ez hasznos, ha a funkció segítségével a közelmúltbeli tartózkodási helyét nyomon követheti, de nem akarja tartósan tartani a nyilvántartást. A Google Maps idővonalán kattintson a fogaskerék ikonra a beállítások felhívásához.

Válassza a „Helyelőzmények automatikus törlése” lehetőséget, majd válassza ki a kívánt idővonalat:

Ha számítógépe helyett a telefonját használja, akkor a helyelőzményeket törölheti, ha felhúzza a Google Maps alkalmazást, rákattint a hamburger ikonra, kiválasztja az „Az Ön ütemterve” elemet, és megérinti a jobb felső sarokban található hármas pont ikont, koppintson a Beállítások elemre, és görgessen lefelé, amíg meg nem jelenik a „Minden helyelőzmény törlése” lehetőség. Itt is beállíthatja az automatikus törlést, ha érdekli, és kikapcsolja az eszköz helymeghatározási szolgáltatásait, vagy a fiókja helyelőzményeit

Ha nem szeretné megosztani tartózkodási helyét bizonyos emberekkel

  1. Húzza fel a Google Helymegosztási beállításait
  2. Távolítsa el az embereket, hogy megszüntesse képességét, hogy valós időben megismerjék tartózkodási helyét.

Ha számítógépe helyett a telefonját használja, nyissa meg a Google Maps alkalmazást, koppintson a hamburger ikonra, majd a Hely megosztása elemre. Ön képes lesz arra, hogy felvegye és eltávolítsa barátait, ahogy tetszik.

Helymeghatározási szolgáltatások kezelése iOS rendszeren:

Könnyű kiválasztani, mely alkalmazások férhetnek hozzá és nem férhetnek hozzá iPhone vagy iPad készülékének helyéhez.

  1. Nyissa meg a Beállítások alkalmazást
  2. Görgessen le és érintse meg az Adatvédelem elemet
  3. Koppintson a Helymeghatározási szolgáltatások elemre

Itt kikapcsolhatja a helymeghatározó szolgáltatásokat egész eszközön. Amikor megteszi, megjelenik egy olyan prompt, amely kissé részletesebben ismerteti ezt a funkciót:

Az Apple webhelyén a vállalat megjegyzi, hogy a Helymeghatározó Szolgáltatások „GPS-t és Bluetooth-ot használnak (ahol elérhetőek), tömegből származó Wi-Fi hotspotokkal és mobil tornyokkal együtt, hogy meghatározzák az eszköz hozzávetőleges helyét.” Kapcsolja ki a Helymeghatározó szolgáltatásokat, és „az alkalmazások nem használhatják az Ön helyét az előtérben vagy a háttérben.”

A Helymeghatározó szolgáltatások képernyőn szintén beállíthatja az eszköz alkalmazásaihoz való hozzáférést - akár lehetővé teszi számukra, hogy bármikor használják a tartózkodási helyét, csak amikor az alkalmazást használja, vagy soha. Arra is kérheti, hogy a rendszer legközelebb kérjen rámutatást arra, hogy hol tartózkodik, így dönthet úgy.

Ha nem szeretné megosztani a helyét másokkal

Ha megérinti a Helymeghatározás szolgáltatás „Saját hely megosztása” menüpontját, ellenőrizheti, hogy engedélyezte-e a Saját iPhone keresése (jó dolog) vagy a Saját hely megosztása lehetőséget. Ez utóbbi az, amit az emberek számára elküldhet az Üzenetek alkalmazásban, valamint az Apple Find My alkalmazásban, és ez szükséges elem a helyalapú automatizáláshoz a Home alkalmazáson keresztül.

IPhone vagy iPad „jelentős helyének” törlése

Végül térjen vissza az elsődleges helymeghatározási szolgáltatások képernyőre, és görgessen le a Rendszerszolgáltatásokhoz az alkalmazáslista alján. Húzza fel, és megjelenik egy nagy lista a szolgáltatásokról, amelyek hozzáférhetnek a tartózkodási helyéhez (ha hagyja). A rendszeresen gyakori helyek törléséhez - elegendő ahhoz, hogy az eszköz fontosnak tartja őket - érintse meg a „Jelentős helyek” lehetőséget, érintsen meg egy helyet, majd érintse meg a „Szerkesztés” elemet az eltávolítás megkezdéséhez. A képernyő alján található opcióval törölheti a teljes „Jelentős helyek” teljes előzményeit is.

Amit érdemes, ezek a helyek titkosítva és helyben vannak tárolva a készüléken - az Apple nem látja őket. Hasonlóképpen, az Apple nem gyűjti a helyadatait, társítja azokat a fiókjával, és nem tárolja valahol egy szerveren. Ezt magadnak ellenőrizheti, ha megkérdezi az összes adatot, amelyet az Apple összegyűjtött rólad, vagy elolvashatja az Apple különféle nyilatkozatait a hely és a magánélet vonatkozásában.

A Goldavelez.com teljes adatvédelmi útmutatója végigvezeti Önt mindenben, amit meg kell tennie a digitális kor legbiztonságosabb magánéletének megéléséhez.